Компанията за космически туризъм Virgin Galactic осъществи първия си комерсиален полет в

...
Компанията за космически туризъм Virgin Galactic осъществи първия си комерсиален полет в
Коментари Харесай

Започва нова ера: масов туризъм в Космоса?

Компанията за галактически туризъм Virgin Galactic осъществи първия си комерсиален полет в Космоса. По време на 90-минутното пътешестване с „ VSS Unity “ двама чиновници на италианските Военновъздушни сили и един италиански откривател прекараха значително минути в безтегловност и направиха редица опити. Това е първият полет в Космоса с туристи, проведен от Virgin Galactic.

Компанията е на английския милиардер Ричард Брансън

За Virgin Galactic този полет е от изключителна значимост. Шефът Майкъл Колглазие сподели, че стартира „ нова епоха на повтарящ се и благонадежден достъп до Космоса “. През 2011 година компанията получи позволение от американското държавно управление да провежда къси полети в Космоса за платежоспособни туристи. Тя е учредена през 2004 година от Ричард Брансън – английския милиардер, който е прочут с екстравагантния си метод на живот и с авантюризма си. Той основава цяла империя към марката Virgin.

Заедно с другари при започване на 1970-те години Брансън построява верига от магазини за грамофонни плочи, от която след това се ражда марката Virgin Records. Стартът минава триумфално: плочата на Майк Олдфийлд „ Tubular Bells “ се продава с подобен триумф през 1973 година, че Брансън съумява да постави основите на бъдещата си империя. По-късно марката подписва и контракт със „ Секс Пистълс “, с помощта на което се постанова дефинитивно.

Оттам нататък Брансън основава концерна Virgin Group, а в средата на 1980-те години навлиза и в авиационния бизнес с Virgin Atlantic. Когато самолетната компания изпада във финансови усложнения, на Брансън му се постанова да продаде компанията за грамофонни плочи за един милиард $ през 1992 година.  Концернът включва и търговски вериги, компании за финансови услуги, както и железопътна компания. Извън това обаче британецът влага парите си и в екстравагантни инициативи – като Virgin Galactic.

Първият полет с екипаж бе осъществен преди две години

Брансън не е единственият, който се управлява от концепцията да разшири границите на човечеството – тематиката е влиятелна и със алегорично значение и за други милиардери. На практика Virgin Atlantic е в остра конкуренция с Blue Origin на основателя на „ Амазон “ Джеф Безос и SpaceX на шефа на „ Тесла “ Илон Мъск, които също желаят да изпращат туристи в Космоса и към този момент са го правили. Програмата за туристически полети в Космоса на Virgin Atlantic бе отлагана нееднократно в предишното, изключително след един случай през 2014 година, когато почина един водач.

Преди две години Брансън в последна сметка за първи път излезе в Космоса със своята ракета. 72-годишният изследовател на мощни чувства бе на борда на „ VSS Unity “ заедно с две астронавтки и трима астронавти – единствено девет дни преди Безос. Тогава Брансън завоюва по точки пред своя съперник, който също бе вложил доста старания за своето пътешестване в Космоса. Постигнатата тогава височина от „ VSS Unity “ бе малко над 80 километра. За съпоставяне: интернационалната галактическа станция ISS се намира на 400 километра над земната повърхнина.

От август стартират месечни туристически полети

По време на полета обаче се е стигнало до затруднения. Според Американската галактическа организация ракетата била излязла от коридора си за цели две минути. Поради това на ракетата към този момент е наложена възбрана за полети, която при избрани условия след три седмици може да бъде анулирана. Неотдавна - в края на май „ VSS Unity “ съумя още веднъж да реализира експериментален полет след съвсем двегодишно спиране.

След настоящия проучвателен полет се планува от август нататък Virgin Galactic да провежда ежемесечни туристически полети с „ VSS Unity “. През 2026 година би трябвало да е подготвена и ракетата „ Delta “ с двойно по-голям потенциал – за шестима пасажери, освен това се планува нейните полети да бъдат ежеседмично. Първият експериментален полет би трябвало да се реализира през 2025 година.

Virgin Galactic чака облаги от 2,7 милиона $ на полет. През последните 10 години компанията е продала към 800 билета за туристически пътувания в Космоса. Първоначално билетите са били по 200 000 $, в този момент са по 450 000.

****

Вижте и това видео на Дъждовни води:

Твърде доста пари в ръцете на милиардерите?

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР